Definitioner vol. 1

Bliv klogere her!

Definitioner

Keylogger

En keylogger er et program, der registrerer, hvad der skrives på tastaturet. Det bruges til at spionere mod den bruger, hvis computer er inficeret med keylogger-programmet, oftest med henblik på at aflure passwords, kontonumre og andre følsomme oplysninger, når brugeren handler eller ordner bankforretninger via nettet.

Det er hele din identitet, som en keylogger kan opsnappe. Hvis det kan ses, vil symptomerne oftest være en langsommere computer, eller at din mus/keyboard ikke reagerer ved normal responstid.

Trojansk hest

En trojansk hest er en form for malware, der ofte indlejret i andre programmer, som folk finder brugbare. Derfor skal du passe på med at anskaffe dig gratis programmer, da trojanske heste ofte er gemt deri.

Trojanske heste er ikke som en virus

En trojansk hest er ikke som en virus, men overleder i dit system ved at være indlejret i et andet program og dermed usynlige. Denne form for angreb bliver derfor ikke opdaget i tide.
Når først hackerne har en trojansk hest i dit system, så har de mulighed for at udføre mange former for tyveri og angreb blandt andet: indsamle informationer og kreditkortoplysninger, opsætte sikkerhedshuller, så du er yderligere udsat overfor et hackerangreb i fremtiden. Derudover kan hackere ligeledes oprette bagdøre, hvilket giver dem mulighed for at installere flere malware programmer.
En hacker med adgang til din mobil, kan også vælge at sende SMS’er fra din mobil, for at tjene stort på dyre telefontakster, som ender op på din regning.

En computer orm

En computer orm er den malware, som kan sprede sig hurtigst til mange computere, og computer ormen kan forårsage samme skader som en virus. Modsat en virus, så kan en computer orm sprede sig selvstændigt gennem sikkerhedshuller på internettet. Hvis dit antivirusprogram ikke kan opfange en bestemt orm, så er du med til at sprede ormen, til dem du kontakter. Orme er designet til at udnytte sikkerhedshuller, som ikke er opdaget af dit operativsystem eller antivirus. Ofte spredes de via vedhæftede filer og ondsindede links på hjemmesider. Den bedste må at sikre sig på er ved at have et antivirus, som opdaterer sig ofte.

Adware

Adware er en form for malware, der kan opstå på din computer, hvis du downloader et program og programmets installation indeholder adware. Alle softwareapplikationer, hvori reklamer vises mens applikationen afvikles, kaldes med et fælles navn adware. Applikationens forfatter tilføjer en ekstra kode, som sørger for fremvisningen af reklamerne. Reklamerne kan fremkomme som f.eks. pop-up-vinduer eller via bannere.
Det kan være svært at fjerne adware, da det hurtigt kan sprede sig til flere programmer. Adware er ikke direkte ødelæggende, men du ved aldrig hvor du bliver taget hen, når du ved en fejl klikker på en af de mange pop-ups.

Adware og spyware er ikke det samme!

Ofte forveksles adware med spyware, hvilket ikke er korrekt. Årsagen er at adware ofte indeholder koder, der videregiver brugernes oplysninger til tredjepart uden brugerens viden eller tilladelse. Dette betegner dog ikke adware-applikationen i sig selv.

Spyware

Spyware, også kaldet spionprogrammer, er en form for malware, der oftest dækker over et program eller lignende, som overvåger dine aktiviteter på internettet, som regel uden at du ved noget om det. Spyware bliver ofte brugt, til at opfange og sende dine personlige oplysninger til identitetstyve. Disse oplysninger kan være lige fra dine mails, dine loginoplysninger til dine kreditkortoplysninger.
Du kan beskytte dig selv mod spyware med forskellige antivirusprogrammer, med det kræves at disse ofte opdateres, for at kunne følge med i fremvæksten af nye spyware-programmer.

Sådan spotter du spyware

Ser du nye ændringer på din computer, som du ikke har foretaget selv, er det muligvis spyware. Dog kan du ikke altid se ændringerne. Er det synlige ændringer, vil ændringerne hovedsageligt være noget så simpelt som en ny startside i din browser, en ny værktøjslinje, pop-ups og ændrede links i browseren. Desuden kan din computer kører langsommere end normalt, hvis du er ramt af spyware. Heldigvis er spyware ikke så udbredt i dag, som tidligere.