EU-direktivet vil ødelægge internettet

EU-direktivet vil skabe kontrol og automatisk overvågning på internettet

Revideringen af EU’s copyright-direktiv er i øjeblikket et populært emne i EU. Det bestemmer, hvordan copyright skal håndhæves i EU, som inkluderer deling af materiale på nettet. EU er nået til enighed om denne ophavsretslovgivning, der indeholder to kontroversielle paragraffer, artikel 11 og 13. Direktivet mangler stadig, at blive endeligt godkendt i parlamentet.

Den meget kritiserede paragraf, artikel 13, tvinger internet-platforme til at filtrere indhold for ophavsretlige krænkelser. Det medvirker, at den enkelte platform kan blive ansvarlig for brugernes brud på ophavsretten, medmindre de implementerer massive overvågnings- og scanningsteknologier.

70 prominente internet-eksperter 

Det vil ødelægge internettet, som vi kender det, advarer 70 internet-eksperter, inklusiv World Wide Web-skaberen Tim Berners-Lee og Wikipedia-stifteren Jimmy Wales, i brevet ’Article 13 of the EU copyright directive threatens the internet’. De skriver, at hvis al indhold skal scannes, vil der ikke længere være plads til åben deling og innovation. Internettet vil derimod blive præget af kontrol og automatisk overvågning. Det er kun ét land, der har indført lignende til at håndhæve copyright-beskyttet materiale online, det er Kina, som forsøger netop, at kontrollere den offentlige debat. Desuden skriver eksperterne, at hvis artikel 13 eksisterede, da internettet blev skabt, ville det ikke have eksisteret.

Artikel 11 udgør også en trussel mod vores åbne internet

Det er ikke blot artikel 13, der skaber problemer. Det er også en anden paragraf i EU-direktivet, artikel 11, der indfører en skat på links. Det betyder, at internet-platforme skal indgå aftaler med den oprindelige udgiver til at gengive mindre dele af udgiverens indhold. Det kan have negative konsekvenser for selve internettets funktion, eftersom det sandsynligvis hæmme den frie strøm af information, der har afgørende betydning for demokratiet.

Hele forslaget til direktivet findes ophavsret på det digitale indre marked her.

Store konsekvenser for virksomheder og ikke mindst den enkelte bruger

De to paragraffer i EU-direktivet vil langt fra kun påvirke store internet-platforme, som kan betale omkostninger ved overholdelse af direktivet. Det vil have større konsekvenser for deres konkurrenter, startup-virksomheder samt små- og mellemstorevirksomheder, der ikke har mulighed for at betale omkostningerne ved at indføre de nødvendige filteringsteknologier.

Den almene bruger af internet-platforme vil i særdeleshed også mærke de negative konsekvenser af EU-direktivet. Ikke blot dem, der deler musik eller videoer, men også dem der deler, og bidrager med fotos og tekst. Det vil påvirke den generelle ytrings- og informationsfrihed på internettet. MainBrain er selv den almene bruger af diverse internet-platforme, hvorfor vi kritiserer direktivet. Det er et forsøg på, at skabe yderligere negativ opmærksomhed på direktivet, i håb på at det ikke bliver godkendt i parlamentet.

Hos MainBrain får I blandt andet:

  • En serviceaftale på virksomhedens server og brugernes arbejdsstationer.
    Dermed sikrer du dig, at din software altid er opdateret, så der ikke opstår ”huller” i systemet, hvor hackere kan få en fod indenfor.
  • Tjekket din IT og software døgnet rundt.
  • Løbende backup af dine data (dagligt eller ugentligt afhængig af dine behov).

Vil I høre mere om, hvordan MainBrain kan hjælpe jer i kampen mod ransomware?

Så ring til os på tlf.: +45 7025 1201 eller via mail: info@mainbrain.dk. Vi kommer gerne ud til en uforpligtende snak om, hvad MainBrain kan tilbyde jeres virksomhed.