Udryd dine dårlige IT-vaner!

Udryd dine dårlige IT-vaner!

IT er i dag en stor del af vores privat- og arbejdsliv. Vi bruger alle dagligt IT og kan ikke undvære det i vores hverdag.

Men du kender sikkert situationer, som de fleste af os, hvor der opstår problemer – IT’en virker ikke som vi forventer og skaber frustrationer og afmagt. Desværre er vores dårlige IT-vaner ofte skyld i disse frustrationer.

.
Måske du kan nikke genkende til følgende IT-vaner

.
1) Du genstarter aldrig din computer

Genstarter du aldrig din computer, så er det på tide at begynde nu. Alle styresystemer, om det er på computeren, mobilen eller tabletten, skal en gang imellem genstartes. Hvis du ligesom rigtig mange af os ikke genstarter dine enheder kan du opleve, at din computer bliver langsommere, samt en række andre problemer som fx hukommelses-læk, der kan ende med at fylde computerens hukommelse helt op – et problem der stadig er udbredt i Windows.

Derfor genstart din computer jævnligt.

2) Du har ikke beskyttelsesetui til din telefon og tablet

Den største årsag til at dine mobile enheder dør på et tidspunkt er ikke, at batteriet eksploderer eller at processoren nedsmelter, men den simple årsag, at du taber dem. Derfor sørg nu for at have et ordentligt etui, så du ikke totalsmadrer din telefon eller tablet, hvis du er uheldig at tabe dem.

3) Du gemmer alt i din indbakke

Husker du at slette unødvendige beskeder fra din indbakke? Sikkert ikke. Men det er en god ide at begynde på det. Se på din indbakke som på dit skrivebord – du vil helst have så lidt rod som muligt. Løb dine beskeder igennem og slet alt der ikke er nødvendigt og arkiver det, der ikke bør slettes. Du vil hurtigt opdage, at du kan få skåret en masse rod fra.

En god tommelfingerregel er, at alle indbakkes beskeder skal kunne være på et enkelt skærmbillede. Husk at du altid kan søge efter dine mails i ”slettet post”, hvis du pludselig opdager at du har slettet en vigtig besked og ønsker at finde den igen.

4) Du anvender samme adgangskode til alt

Du er ikke alene, hvis du er skyldig i at genbruge den samme adgangskode til de fleste ting. Mange af os anerkender hurtigt, at vi ikke kan huske en masse forskellige adgangskoder, hvorfor den lette løsning er, at genbruge den samme kode til alt.

Dette er dog en gavebod for hackere, og kan få fatale konsekvenser uanset hvor god adgangskodens “styrke” er.

5) Ingen backup af dine data

Internettet er fyldt med artikler om vigtigheden af backup. Hackerangreb som ransomware optræder oftere og oftere på diverse medierne. Men viden omkring vigtigheden af at tage en backup hjælper dig ikke, hvis du i praksis ikke gør noget ved det.

Det er altid en god ide at lave en sikkerhedskopi af dine data – du kan aldrig vide sig sikker. Dine enheder kan angribes af ransomware, inficeres af en virus, harddisken kan gå i stykker og meget mere.

Heldigvis er der mange backupløsninger, der kan sikre dig og dine data – læs mere her

6) Manglende opdatering af programmer og styresystemer

Glemmer du ofte eller undlader du at opdatere dine mobile enheder, så er det værd at starte nu. Opdateringer er sat i verden for at tilføje nye funktioner, rette fejl og lukke sikkerhedshuller på dine enheder– der er derfor god grund til at gøre det.

Du skal især være opmærksom på opdateringer af styresystem og sikkerhedssoftware og installere disse opdateringer, så snart de er tilgængelige.

Har du flere af disse dårlige IT-vaner bør du nok overveje at ændre din IT-adfærd, så du fremover undgår frustrationer over langsomme mobile enheder, mistet data mm.