fbpx

MENU

Menu ikon
/
/
Spoofing: Når din telefon bliver et svindelnummer

September 30, 2024

Spoofing-svindel er i stigende vækst – læs, hvordan du undgår at blive snydt!

Har du nogensinde fået et opkald fra en robot, der forsøger at narre dig med et vildt svindelnummer, og beskylder dig for ubetalt skattegæld eller endda involvering i terrorisme?

Det lyder som noget fra en dårlig thriller, men desværre er det virkeligheden for mange danskere i dag. Spoofing, der betragtes som et svindelnummer, er blevet en populær taktik blandt kriminelle. Den type af svindelnummer kan ramme hvem som helst – ja, selv din bedstemor!

 

Hvad er svindelnummeret spoofing?

Kort sagt, så det når svindlere manipulerer telefonnumre og laver et svindelnummer. De får det til at se ud, som om det er en, du kender, der ringer. Du svarer, og i stedet for at høre din ven, får du en robotstemme, der prøver at skræmme dig med beskyldninger om terrorisme, til at give dine personlige oplysninger. Det er ikke ligefrem den type samtale, man drømmer om en mandag morgen!

Det kan være super frustrerende at få sådan et svindelnummer opkald hele tiden. For mange mennesker er det ikke bare irriterende, det kan også skabe panik og usikkerhed.

Et svindelnummer kan komme på alle tidspunkter. Forestil dig at sidde i sofaen, nyde en god kop kaffe, og så ringer telefonen med en robotstemme, som udgiver sig for at være en offentlig myndighed, der fortæller dig, at du er mistænkt for kriminelle handlinger. Det ville få de fleste til at svede lidt…

 

Men hvad fører til et svindelnummer?

Problemet stammer fra, hvordan vores telefonsystem blev bygget i en tid uden de sikkerhedsfunktioner, vi har i dag.

Mange af de grundlæggende protokoller, der styrer telefonkommunikation, blev designet i en æra, hvor man stolede på, at folk ikke ville misbruge systemet.

Tilliden fra før i tiden har skabt svagheder, som svindlere, der  kan finde på at lave et svindelnummer, hvor de udnytter til at skjule deres rigtige nummer, så det ser ud som om, det kommer fra en helt almindelig dansk telefon.

 

Tips og tricks til at undgå et svindelnummer

Og hvad gør du så, hvis du får et sådant opkald, og bliver offer for dette svindelnummer? Her kommer nogle tips, der kan hjælpe dig med at navigere i denne jungle af telefonopkald:

 

  • Tag det roligt: Hvis du ikke er sikker på, hvem der ringer, så spørg efter deres navn, og hvis noget føles forkert, så læg på. Der er ingen grund til at føle sig presset til at snakke med nogen, du ikke kender.

 

  • Klik ikke på links: Uanset hvor tillidsvækkende en SMS ser ud, så lad være med at klikke på links. Det kan være en direkte vej til at få virus på din telefon eller miste vigtige oplysninger. Det er, som at åbne en gave fra en fremmed – det kan godt være, der gemmer sig noget skidt indeni.

 

  • Bed om skriftlig dokumentation: Hvis du får opkald fra “din bank” eller en offentlig myndighed, og du føler dig utryg, så bed dem om at sende en besked via e-boks eller deres officielle beskedsystem. Det kan spare dig for en masse hovedbrud.

 

Derudover, bør du sørge for at informere andre. Det kan være en god idé at dele denne viden med venner, familie og kolleger. Jo flere der er opmærksomme, jo sværere bliver det for svindlerne at få held med deres tricks.

Så næste gang din telefon ringer, og du ser et kendt nummer, men hvad opkaldet drejer sig om er meget suspekt, så stop lige op og tænk dig om. Dette svindelnummer kan ramme hvem som helst, men med lidt sund fornuft kan vi beskytte os selv.

Del tipsene med dem, du holder af – det er altid rart at være på forkant! Og husk, ingen har lyst til at snakke med en robot, især ikke når det handler om penge.

Vær skeptisk, lyt til din mavefornemmelse, og vær ikke bange for at lægge på, hvis noget føles forkert.

Brian Jønch

CEO / Ansvarlig for salg & ledelse
Email: bj@mainbrain.dk
Tlf: +45 7025 1201

Læs vores nyeste artikler

Årsagerne til at din PC fryser – sådan fikser du det

Nej – når vi henviser til en frosset computer, er der naturligvis ikke tale om en computer, der er fysisk frosset til…

Sådan Spotter Du Phishing: Beskyt Din Virksomhed

Phishing angreb kan koste dig dyrt – lær at spotte faresignaler og beskyt din organisation mod datatab med enkle forholdsregler.

Vil du kontaktes om IT-service eller IT-sikkerhed?

Lad os hjælpe dig med at optimere jeres arbejdsprocessor, og sikre jeres data

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på relevante nyheder i IT branchen