fbpx

MENU

Menu ikon
/
/
IT Sikkerhed ved Hjemmearbejde: Beskyt Dine Data

September 24, 2020

Hjemmearbejde øger risikoen for hackerangreb på dine data. Få simple tips til at sikre din IT og beskytte både dig selv og din virksomhed!

Hjemmearbejde gør dit hjemmekontor til en forlængelse af arbejdspladsen – og dermed også et mål for hackere.

Derfor er det vigtigt, at du tager dine forbehold og har styr på din IT-sikkerhed ved hjemmearbejde, som du har styr på din IT-sikkerhed, når du befinder dig på arbejdspladsen.

Få styr på IT-sikkerhed ved hjemmearbejde

Da stadigt flere hackere ser folks hjemmearbejde som en gylden mulighed for at få fat i deres følsomme oplysninger, er det vigtigere end nogensinde før, at du tager dig dine forholdsregler.

Selvom du arbejder hjemmefra, er sandsynligheden for, at du er forbundet med virksomhedens programmer og systemer rimelig stor. Derfor er du altså ikke mere sikker, selvom du klarer ærterne ved hjemmearbejde.

I forlængelse af dette vil vi give dig nogle sikkerhedsforanstaltninger, du kan foretage i forbindelse med at sikre din IT ved hjemmearbejde.

Disse foranstaltninger bringes med inspiration fra Leif Jensen, der er nordisk salgsdirektør i sikkerhedsfirmaet Eset, og hans egne udtalelser om IT-sikkerhed ved hjemmearbejde (altomdata.dk).

 

Sådan gør du

Først og fremmest skal du lige sikre dig, at din virksomheds IT-leverandør eller IT-afdeling har konfigureret din PC til hjemmearbejde (i det tilfælde, hvor du har fået en af arbejdspladsens computere med hjem til brug i arbejdssammenhæng). Ellers kan hjemmearbejde gå hen og blive en smule kompliceret.

 

Få fikset den rette VPN

Du er måske ikke bekendt med, hvad en VPN vil sige, og det kan vi sagtens forstå. VPN står for ”Virtuelt Privat Netværk”. Kort fortalt er VPN et program, der opretter et privat, virtuelt netværk, hvor du kan komme i kontakt og sikkert kommunikere med omverden.

En VPN er en sikker forbindelse til omverden, da din IP-adresse ikke bliver gemt, hvorved din trafik på internettet (det du foretager dig på nettet) bliver krypteret. På denne måde kan hackeren ikke trænge igennem og aflure data mellem hjemmearbejde og arbejdspladsen/kunden.

Som med alt andet anbefaler vi, at du opretter en tofaktorgodkendelse (MFA) til din VPN, hvilket medvirker til, at ikke hvem som helst kan koble sig på dit netværk.

 

Virksomheden har stadig et stort ansvar

Selvom du arbejder hjemmefra, betyder det ikke, at arbejdspladsen kan fralægge sig alt ansvar. Som arbejdsplads har I typisk en række værktøjer i form af programmer og apps, som I benytter jer af til at kommunikere med hinanden (onlinemøder m.m.).

Hertil er det vigtigt, at I som virksomhed får sat jer ind i, hvilke værktøjer der er sikrest, og hvilke der ikke er.

Zoom-appen, som du formentlig har stiftet bekendtskab med eller i hvert fald har hørt om, har vist tegn på datalæk. Dog er sikkerheden blevet bedre, men dette viser bare, at selvom det er anerkendte applikationer, findes der stadig sikkerhedsbrister – og dette gælder for alle typer af software.

 

Gør hvad du kan på din maskine

Der er flere forskellige elementer på din PC, som kan hackes. Et eksempel er dit webkamera. Du kan slå dit kamera fra i Windows ved at gå ind under ”Indstillinger”. Herfra søger du på ”Kamera”, hvor der vil dukke en række indstillingsmuligheder op. Alternativt kan du fysisk dække dit webkamera med et klistermærke eller en simpel strimmel tape.

En anden vej ind for hackeren findes via det ”snavs” som du efterlader på PC’en fra besøgte hjemmesider. Hertil kan inkognito-vinduer hjælpe en del på sikkerheden, da den bidrager til at fjerne noget af det snavs, som du efterlader fra eksempelvis din søgehistorik.

 

Få fat på de rigtige sikkerhedsprogrammer

Du skal altid sikre dig, at du har en effektiv antivirus-løsning mod hacking, malware, datatyveri og andet skidt. Udover dette bør du slukke for elektroniske assistenter i hjemmet som Alexa og Google Home – i hvert fald hvis dit hjemmearbejde foregår i stuen, hvor I befinder jer mest.

Disse kan nemt hackes, hvorfra hackeren får fri adgang til alt det, der bliver talt om inden for hjemmets fire vægge. Her kan nogle af virksomhedens følsomme oplysninger nemt blive nævnt, når du nu arbejder hjemmefra og formentlig er i kontakt med dine kollegaer på regelmæssig basis.

Det er ikke en rar tanke, vel?

 

Alternativer i Skyen

I langt de største tilfælde er de forskellige dokumenter ikke så store, så gratis skytjenester ikke kan betale sig. Til mindre filudvekslinger kan du/I med fordel benytte gratis skytjenester som Google Drev, Dropbox eller lignende.

Specielt Google Docs kan – ikke nødvendigvis af sikkerhedsmæssige årsager, men mere af praktiske årsager – anbefales, da det er nemt at manøvrere, det gemmer automatisk dokumenter med jævne mellemrum, man kan arbejde i samme dokument samtidig, og så kan tjenesten tilgås online.

 

Vil du vide mere om hjemmearbejde?

Forholder du dig til alle de ovenstående råd, er du godt på vej til en mere IT-sikker hjemmearbejdsplads!

Kunne du tænke dig at vide mere om IT-sikkerhed ved hjemmearbejde og hvordan du skal forholde dig til IT-sikkerhed? Book en uforpligtende samtale her.

 

Brian Jønch

CEO / Ansvarlig for salg & ledelse
Email: bj@mainbrain.dk
Tlf: +45 7025 1201

Læs vores nyeste artikler

Cybersikkerhed: 16 spørgsmål, der kan styrke din organisation

Er din organisation på forkant med cybersikkerheden?

Sådan fikser du de mest almindelige computerproblemer

Oplever du problemer med din computer? Læs vores bedste tips til, hvordan du løser de mest almindelige computerproblemer.

Ni danske virksomheder på hackeres liste – hvad nu? 

Det lyder skræmmende, men du kan plukke de lavthængende frugter, med de her 3 simple tips.

Vil du kontaktes om IT-service eller IT-sikkerhed?

Lad os hjælpe dig med at optimere jeres arbejdsprocessor, og sikre jeres data

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på relevante nyheder i IT branchen