fbpx

MENU

Menu ikon
/
/
Phishing-angreb: Undgå at falde i fælden!

February 5, 2019

Phishing-angreb udnytter vores følelser for at stjæle følsomme oplysninger. Læs hvordan du beskytter dig mod disse farlige angreb!

Phishing-angreb har igennem længere tid været en gennemgående metode for it-kriminelle at skabe adgang til privat data på.

Phishing-angreb er, hvor den it-kriminelle forsøger at lokke følsomme personoplysninger ud af dig. Dette kan være en person der henvender sig til dig via e-mails, chat eller SMS, og beder dig om at oplyse eksempelvis dit kodeord eller kontooplysninger, eller blot trykke på et link der fører dig til en inspiceret hjemmeside.

 

En gammel kending er tilbage

Selvom phishing-angreb kan dateres helt tilbage til 1996, er det en genkommen metode, som it-kriminelle i stigende grad vil benytte sig af igen. Årsagen til dette er, at pga. at vi tager flere og flere forholdsregler med hensyn til beskyttelsen af vores data, bliver det sværere for it-kriminelle at hacke sig ind i vores private data.

Men én ting der stadig er et ømt punkt for mange, er vores følelser. Og det udnytter de it-kriminelle ved at henvende sig personligt, gennem såkaldt social engineering. Ganske enkelt indebærer det, at den it-kriminelle forsøger at fuppe dig til at udlevere information, ved at have målrettet et phishing-angreb med skræddersyet indhold mod dig. Et phishing-angreb kan komme fra afsendere som man kender, for at prøve at øge troværdigheden.

 

Hvordan gennemskuer jeg phishing-angreb?

  • Forhold dig altid skeptisk til e-mails og websteder, der beder om personfølsomme oplysninger om dig
  • Legitime afsendere, så som din bank, en virksomhed eller en offentlig myndighed, vil meget sjældent bede dig om personfølesomme oplysninger.

 

Hvordan kan jeg sikre mig mod phishing-angreb?

Brug altid forskellige og stærke passwords, til hvert websted

Hvis du modtager en mail med et link, kan du ofte køre musen hen over linket, uden at trykke på det, og se om linket også linker til det, du tror, det gør.

 

Men hvad kan du så gøre, i tilfælde af phishing-angreb?

Hvis du ved at du bliver udsat for phishing-angreb, så slet straks mailen eller beskeden.

Hvis du ikke er sikker, så tjek afsenderes adresse eller nummer ved evt. at google det. På den måde kan du se om der kommer eventuelle advarsler frem.

Kontakt eventuelt afsenderen, og hør, om de har sendt meddelelsen. Kontakt dem ikke via den meddelelse du har modtaget, men deres normale kontaktoplysninger.

 

Hvad hvis skaden er sket?

Hvis du er kommet til at give oplysninger, så spær straks den konto eller virksomhed, det vedrører. Hold altid øje med dine konti, og kontakt banken eller virksomheden hvis du synes der opstår noget mærkeligt eller uregelmæssigt.

Hvis du er kommet til at klikke på et link du ikke skulle, og opdager det med det samme, kan du mindske skaden ved at koble computeren af nettet med det samme. Derefter kan du kontakte en ekspert, med henblik på at få renset din computer.

 

Vil du høre mere?

Kunne du tænke dig at vide mere om phishing-angreb og hvad du skal gøre i tilfældet af sådan et angreb? Book en uforpligtende samtale her.

 

Brian Jønch

CEO / Ansvarlig for salg & ledelse
Email: bj@mainbrain.dk
Tlf: +45 7025 1201

Læs vores nyeste artikler

Cybersikkerhed: 16 spørgsmål, der kan styrke din organisation

Er din organisation på forkant med cybersikkerheden?

Sådan fikser du de mest almindelige computerproblemer

Oplever du problemer med din computer? Læs vores bedste tips til, hvordan du løser de mest almindelige computerproblemer.

Ni danske virksomheder på hackeres liste – hvad nu? 

Det lyder skræmmende, men du kan plukke de lavthængende frugter, med de her 3 simple tips.

Vil du kontaktes om IT-service eller IT-sikkerhed?

Lad os hjælpe dig med at optimere jeres arbejdsprocessor, og sikre jeres data

Skriv dig op til vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret på relevante nyheder i IT branchen